Choroby psychiczne a dieta...


  • pu-members

    Ostatnio zaprenumerowałem ciekawy miesięcznik: “O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą”…

    W numerze sierpniowym było poniższe stwierdzenie:

    "
    Depresja?
    Za mało
    argininy

    Osoby cierpiące z powodu przewlekłego
    obniżenia nastroju mają zbyt niski poziom
    aminokwasów. Antydepresanty niewiele
    mogą tutaj zdziałać.
    Badacze z Uniwersytetu Wschodniej
    Finlandii u 99 ochotników z depresją
    zmierzyli poziom 3 aminokwasów: argini-
    ny, cytruliny i ornityny. Następnie wyniki
    porównali z grupą kontrolną 253 zdro-
    wych osób. Uczestnicy ze zdiagnozowaną
    chorobą mieli niedobory argininy – mimo
    przyjmowania leków przeciwdepre-
    syjnych i przeciwpsychotycznych ich
    organizmy nie produkowały wystar-
    czającej ilości tego aminokwasu.
    Naukowcy nie są pewni, na czym
    polega zależność między argininą
    i depresją. Podejrzewają jednak, że
    pewną rolę odgrywają stany zapalne,
    które znacząco obniżają jej poziom.
    To reakcja łańcuchowa: arginina jest
    potrzebna do produkcji tlenku azotu
    odpowiedzialnego za prawidłową
    pracę układu nerwowego i krążenia.
    Co ciekawe, w organizmach osób, które
    zostały wyleczone z depresji, nadal po-
    wstawało zbyt mało aminokwasu. Być
    może zatem dieta bogata w drób, soję,
    orzeszki ziemne i nabiał przyczyni się do
    poprawy ich kondycji.
    J Affect Disord,2018; 229:145-51
    "

    Sam od 2 tygodni wypijam jedną mocną, parzoną tradycyjnie kawę na dobę i piję dużo wody. Minęła senność i trzęsiawka wewnętrzna od kawy. Moja żona dba o diete. Od 2 tygodni jemy dużo drobiu, ryb, kasz i innych zdrowszych pokarmów. I muszę powiedzieć, że to działa. Zakwaszenie organizmu minęło i chcę się żyć… :-)